خیلی از ماها تجربه درگیری با عادت هامون را داریم. هر وقت خواستیم تغییرشون بدیم. هزارتا بهانه میاریم که انجامشون ندیم. واقعیتی است غیر قابل انکار!!! بالاخره رفتاری که در یک مدت طولانی شکل گرفته است رو نمی شه یک شبه تغییر داد، باید حوصله به خرج داد. برای اینکه بتوانیم یک تغییر رفتار موفق داشته باشیم باید درک درستی از تغییر داشته باشیم و با آن آشنا باشیم. در اینجا و اینجا درباره مفاهیم تغییر بحث کردیم. در نوشتار سعی دارم که شما رو ۵ راهکار طلایی تغییر آشنا کنم که اگر همانند یک برنامه ساده آن را بکار ببرید، با احتمال بیشتر موفق می شوید.
۱- با عادتهای بسیار کوچک شروع کنید.
یک رویکرد اشتباه که همه آن را اجرا می کنند، یک دفعه می خواهند یک تغییر بزرگ در خود انجام دهند که برای خیلی ها نشدنی است. چون اولی که تصمیم می گیرند کلی اشتیاق دارند اما یکم که چلو می روند با کلی مشکل روبرو می شوند و اشتیاق خود را ازدست می دهند. پرفسور فوگ این را موج انگیزه می نامد. در شکل زیر این مفهوم نشان داده شده است.
در واقع زمانیکه شما یک عادت را به کوچک ترین نوع تبدیل می کنید همانطور که در شکل می بینید (B) هیچ مانعی بر سر راهش نیست و شما می توانید به راحتی با پیوستگی آن را با موفقیت نهادینه کنید. پس برای اینکه بتوانیم یک تغییر موفق در خود ایجاد کنیم باید بتوانیم آن را به تکه های کوچک تقسیم کنیم و سپس این تکه های کوچک را همانند پازل تحقق بخشیم تا در نهایت اتفاق بزرگ رخ دهد.
۲- برای مدت طولانی برنامه ریزی کنید.
یکی از قوانین اصلی موفقیت در تثبیت و شکل گیری عادت صبور بودن است. به قول جف اولسون شما باید همانند یک کشاورز اقدام کنید. یک کشاورز برای سه مرحله را طی می کند تا به هدف خود برسید: کشت – داشت – برداشت.
ابتدا محصول خود را می کارد و سپس برای مدت طولانی حداقل سه ماه به نگهداری از آن می پردازد و در نهایت در زمان مناسب آن را برداشت می کند. نکته در مرحله اصلی این فرآیند یعنی داشت است. شما باید همانند یک کشاورز عمل کنید و با از کاشته خود برای مدت طولانی مراقبت کنید.
همانطور که در شکل بالا می بینید یک مرکز ثقل یا منطقه امن وجود دارد. شما باید به آن منطقه بروید. باید بتوانید یک میزان تلاش مناسب را با تدوام و پیوستگی ادغام کنید تا به موفقیت برسید. اگر بیش از اندازه تلاش کنید، نمی توانید به پیوستگی را ادامه دهید و به عبارتی کم می آورید و رها می کنید و اگر اصلن تلاشی نکنید انگار کاری نکرده اید و در نقطه صفر هستید.
۳- خودتان را با عادت های کوچک و ریز وفق دهید
این قانون ثابت قدم بودن و پیوستگی است. یعنی همیشه و به صورت پیوسته سعی کنید خود را بهبود دهید. اصلن به اعداد و ارقام توجه نکنید. فقط انجام دهید. تا جادوی پیوستگی رخ دهید. بعبارتی می توان گفت زمانی که که شما یک عادت را به صورت کم کم انجام می دهید در بلند مدت اثر خود را نشان می دهد. در شکل زیر این مفهوم نشان داده شده است. اگر شما هر روز یک درصد بهبود ایجاد کنید در انتهای یک سال بیش از ۳۷ برابر بهبود ایجاد کرده اید.
بزارید یک مثال بزنم می خواهید اهل مطالعه شوید. بجای اینکه یک دفعه شروع به حجم خواندن زیادی کنید. هر شب ۱۰ صفحه بخانید، فقط ده صفحه ولی به صورت پیوسته هر شب بخوانید. در پایان یک سال ۳۶۵۰ صفحه مطالعه کردید. یعنی در حدود ۱۲ کتاب. چیزی که هیچ وقت فکرش رو نمی کردید رخ بدهد.
پس خودتان را به موفقیت های کوچک عادت دهید و سعی کنید پیوسته آن ها را تکرار کنید تا معجزه رخ دهد.
۴- هر وقت از مدار خارج شدید، سریعا برگردید.
همه افراد حتی آن ها که بسیار موفق هستند، اشتباه می کنند ولی تفاوت آن ها با دیگران در این است که سریع به مدار بر می گردند. پس شما هم باید سریعا به مدار خود برگردید. یکبار از دست دادن برنامه تغییر، تاثیر در نتیجه کلی ندارد ولی دوبار آن چرا. پس اگر نتوانستید یک روز آن را انجام دهید، نگران نشوید سریعا به مدار برگردید و نگذارید یک روز عدم تحقق هدف، شما را مدار خارج کند.
شما باید برای شکست در اجرا آماده باشید و نباید بگذارید که آن شما را به زمین بزند. همیشه مشکلاتی وجود دارد که دردسرزا هستند. شما باید ریشه را پیدا کنید و از تحقق دوباره آن خودداری کنید.
۵- به قانون اندرفین پایبند باشید.
یاد بگیرید که هر وقت عادت کوچکی را با موفقیت انجام دادید به خودتان پاداش بدهید یک پاداش کوچک. همانند تشکر کردن از خودتان. تجلیل از خودتان معجزه می کند هرگاه شما به خودتان جایزه می دهید در واقع باعث آزادشدن اندرفین می شود همانند کسانیکه که ورزش می کنند و با تکرار این عمل شما خود را به معتاد می کنید اما معتاد به اندرفین!!! در نتیجه به مرور زمان همواره برای کسب این جایزه تلاش فراوان می کنید به همین راحتی. تمامی افراد موفق به این قانون ارج می نهند و آن را در زندگی خود اجرا می کنند.