یکی از عوامل موفقیت در بازاریابی همواره پیدا کردن سرنخ های مناسب است. اینکه شما بتوانید به تعداد کافی سرنخ پیدا کرده و بر اساس آن ها فعالیت های بازاریابی و فروش را تدوین و اجرا نمایید. به عبارتی دیگر بتوانید به اندازه کافی قیف فروش را پر کنید تا به خروجی مد نظر دست یابید. بازاریابی خارجی یا همان صادرات نیز از این امر مسثتنی نیست. قبل از آنکه وارد اصل موضوع بشوم، ابتدا بهتر به بررسی و ماهیت بازاریابی خارجی بپردازیم.
بازاریابی خارجی در واقع نوعی دیگر از بازاریابی سازمانی یا بازاریابی B2B که در بازار بین المللی رخ می دهد و همه ما تحت عنوان صادرات با آن آشنا هستیم. اگر بخواهیم به صورت حرفه ای به ساختار یک سازمان که قصد ورود به بازارهای خارجی را دارد نگاهی بیندازیم با بخش هایی چون صادرات، بازرگانی، فروش و بازاریابی خارجی روبرو می شویم. در واقع در بسیار از ساختارهای حرفه ای برای ورود به بازارهای بین المللی بخشی به عنوان بازاریابی تعریف می شود که بر اساس شرح وظایف خود باید برای ورد به بازارهای خارجی برنامه های بازاریابی تدوین نماید. اگر هدف این برنامه ها افزایش تعامل با شرکت های بازار هدف به جای مصرف کننده نهایی باشد، بحث بازاریابی شرکتی خارجی یا همان B2B مطرح می گردد.
در بازاریابی شرکتی خارجی، تعاملات بر اساس منافع شرکت های درگیر در معامله تعریف می گردد و در واقع برای شروع تجارت خارجی بسیار مفید است که در بازار هدف بتواند جا پای خود را محکم نماید. حالا با توجه به این شرایط معمولا شرکت ها برای ورد به بازارهای خارجی نیاز به پیدا کردن شرکت هایی در بازار هدف دارند که بتوانند به عنوان همکار تعاملات خود را شروع نمایند.
با توجه به اینکه علم بازاریابی چندان در ایران و بویژه بازاریابی خارجی جا نیفتاده است؛ خیلی از افراد و شرکت ها در پیدا کردن منبعی که بتواند به آن ها در یافتن سرنخ های اولیه مشکل دارند و نمی دانند از کجا باید شروع کنند. با توجه به تجربه خودم در این زمینه بر آن شدم تا اولین یافته های خودم برای پیدا کردن سرنخ ها را با شما به اشتراک بگذارم تا بتوانید بر اساس آن ها اقدام به ساختن لیست اولیه شرکت های هدف و شروع به تعاملات بین المللی نمایید. این منابع عبارتند از :
- اتاق های بازرگانی و شوراهای مشترک ایران با سایر کشورها: معمولا شما برای استفاده از اطلاعات این منبع باید عضو گردید و حق عضویتی پرداخت نمایید تا به اطلاعاتشان دست یابید.
- رایزن بازرگانی ایران در کشور هدف: شما می توانید با ارتباط برقرار کردن با رایزن ایرانیف به اطلاعات خوبی دست یابید. منبع خوب و قابل اعتمادی است.
- تماس با سفارت خانه های ایران در کشور هدف: معمولا سفارت خانه ها اطلاعات خوبی درباره شرکت ها و تجار فعال در زمینه های مختلف از کشور هدف دارند که می توانید به عنوان منبعی عالی استفاده کنید.
- نمایشگاههای بین المللی: اگر بتوانید به لیست شرکت های حاضر در نمایشگاه های بین المللی مرتبط دست یابید، منبعی عالی برای شروع تعاملات بین المللی است.
- سایت های B2B: دنیای تکنولوژی تغییرات عمده ای را در کسب وکار بوجود آورده که تجارت بین الملل هم از این امر مستثنی نیست. با یک جستجو در فضای وب با سایت های B2B روبرو می شوید مانند علی بابا، که بسیاری از شرکت ها برای معرفی خود از آن ها استفاده می کنند.
- شبکه های اجتماعی: محلی که شما می توانید به افراد دست یابید. توئیتر و لینکدین دو تا از بهترین های این پلتفرم ها هستند. می توان گفت لینکدین یک شبکه اجتماعی که اغلب افراد متخصص در آن فعالیت دارند بویژه تجار و بازرگانان. شما براحتی می توانید در این شبکه اجتماعی، شبکه سازی کنید.
- گوگل: مهمترین منبع برای سرنخ یابی همانا گوگل است. شما با سرچ در راستای موضوع خود می توانید به راحتی سرنخ های معتبری را پیدا کنید که شبکه سازی شما را به راحتی توسعه می دهند.
برای ساختن یک بازار خارجی شما باید صبر و حوصله داشته باشید. بازاریابی خارجی کمی سخت تر از آن چیزی است که فکر می کنید ولی اگر بتوانید به خوبی قیف بازاریابی و فروش خود را بسازید، موفقیت به سمت شما هجوم می آورد.