۳۰ اصل موفقیت از نگاه دیل کارنگی

توسط

این روزها به اندازه ای بحث درباره موفقیت زیاد است که همه فکر می کنند می توان یک شبه به آن دست یافت. برای رسیدن به موفقیت باید ابتدا آن را تعریف کرد و سپس برای رسیدن به آن چیزی که موفقیت می نامیم از ابزارهای لازم استفاده کرد. به عقیده دیل کارنگی از شروط موفقیت ایجاد شبکه دوستی و ارتباطات است که به شما کمک کند به خواسته هایتان دست یابید؛ بر این اساس در کتاب آیین دوست یابی به ذکر اصولی پرداخته است کهدر صورت بکارگیری میزان موفقیت شما را در دست یابی به خواسته هایتان افزایش می یابد. در ادامه شما را با خلاصه این اصول آشنا می کنم.

بخش اول: شیوه های رفتار با افراد

  1. انتقاد، گلایه و سرزنش مستقیم نکنید.

به جای محکوم کردن دیگران، آن ها را درک کنیم و دلیل انجام کارهایشان را بفهمیم.

 

  1. صادقانه و صمیمانه مردم را تمجید و تحسین کنید.

فروید آن را میل به بزرگ بودن و دیوی آن را میل به مهم بودن نامیده است؛ به اندازه و یا حتی بیشتر از مهم ترین نیازهای انسان مهم است ولی به ندرت برآورده می شود. همیشه کاری کنید که دیگران احساس کنند مهم هستند.

 

  1. شوق انجام کار را در دیگران برانگیزانید.

هرکس بتواند این کار را انجامدهد، تمام جهان را با خود همراه کرده است و هر کس نتواند تنها میم اند. باید دلیل و چرایی انجام کار را در دیگران ایجاد کنید با سوالات خوب پرسیدن.

 

بخش دوم: محبوب ماندن نزد افراد

  1. از ته دل دیگران را دوست بدارید.

با ابراز علاقه به دیگران در کمتر از مدت دوماه می توانی با افراد فراوانی دوست شوی تا اینکه دوسال سعی کنی که دیگران را به خود علاقمند کنی. به چیزهایی که برای دیگران اهمیت دارد بسیار توجه کنید.

 

  1. لبخند بزنید.

لبخند به خانه ها شادی می آورد، باعث ایجاد حسن نیت در کار و رفع خستگی می شود و نشانه دوستی هاست. اگر چیزی ندارید که به دیگران بدهید به آن ها لبخند بزنید.

 

  1. یادتان باشد که نام هر فرد شیرین ترین و مهم ترین کلمه در زبان اوست.

اکثریت قریب به اتفاق افراد اسم خودشان را بیشتر از هر اسمی دیگر در جهان دوست دارند. آن را به خاطر بسپار و به صادگی صدا بزنید. مردم آن قدر به اسم شان افتخار می کنند که تمام تلاش را به کار می برند تا به هر قیمتی آن را زنده نکه دارند. بدیهی ترین و مهم ترین راه کسب حسن نیت افراد، ذکر نام آن هاست.

 

  1. شنونده خوبی باشید و مردم را به صحبت درباره خودشان ترغیب کنید.

افرادی که شما با آن ها صحبت می کنید به خواسته ها و مسائل خودشان صدها بار بیشتر از خواسته ها و مسائل شما علاقمند هستند!!

 

  1. از علایق دیگران صحبت کنید.

صحبت کردن از علایق دیگران چیزی است که هر دو طرف از آن متنفع خواهند شد.

 

بخش سوم: چکار کنیم افراد مثل ما فکر کنند.

  1. تنها راه کسب بهترین نتیجه از بحث، پرهیز از بحث است

صادق باشید . اول، سراغ اشتباهات تان بروید و آن ها را تصحیح و معذرت خواهی کنید. این به شما کمک می کند که طرف مقابل تان خلع صلاح شود  و قول دهید نظرات او را بررسی خواهید نمود.

 

  1. به نظرات دیگران احترام بگذارید و نگویید اشتباه می کنند.

گاهی اوقات خودمان تشخیص می دهسم بدون هیچ مقاومتی یا احساس عاطفی شدیدی نظرمان را تغییر دهیم، اما اگر به ما بگویند که اشتباه می کنیم بدمان می آید و سنگ دل می شویم. چون عزت نفس مان به خطر می افتد. طوری باید به مردم درس بدهید که انگار شما به آن ها درس نمی دهید و نادانسته ها را فراموش شد ها تلقی کنید. گالیله می گوید شما نم یتوانید چیزی به کسی یاد بدهید، فقط می توانید کمک کنید خودش آن را بفهمد.

یک جادوی مثبت در این عبارت وجود دارد: ممکن است من هم اشتباه کنم. من اغلب اشتباه می کنم. بیا حقایق را بررسی کنیم.

 

  1. اگر اشتباه کردید، فورا و قاطعانه به آن اعتراف کنید.

این ضرب المثل قدیمی را به خاطر بسپارید: با جنگیدن چیز زیادی عایدتان نمی شود، اما با تسلیم شدن بیشتر از آنچه را که انتظار دارید به دست می آورید.

 

  1. دوستانه و با مهربانی باب گفتگو را بگشایید.

خورشید زودتر از باد، کت شما را از تن در می آورد و مهربانی و دوستی و قدردانی، سریعتر از زورگویی و خشونت نظر مردم را تغییر می دهد. این گفته لینکدین را به خاطر بسپارید: روی یک قطره عسل، بیشتر از یک بشکه ی کثافت مگس می نشیند.

 

  1. کاری کنید که طرف مقابله لب وقفه به شما پاسخ مثبت بدهد (۳بله)

در هنگام صحبت با افراد، سخنان خود را با بحث درباره چیزهایی که اختلاف نظر دارید، شروع نکنید. بلکه بر چیزهای تاکید و شروع کنید که اتفاق نظر دارید.

 

  1. بگذارید دیگران هر چقدر دلشان می خواهد صحبت کنند

گاهی اوقات اگر دیگران صحبت کنند برای شما، بازدهی بالاتری خواهد داشت از صحبت خودتان.

 

  1. بگذارید دیگران احساس کنند نظری که ابراز می شود نظر خودشان است.

کسی دوست ندارد که احساس کند چیزی به او فروخته شده است و یا به او دستور بدهند که کاری انجام دهد. ما بیشتر ترجیح می دهیم حس کنیم که با میل خودمان خرید می کنیم و یا این که طبق نظر خودمان کاری را انجام می دهیم. ما دوست داریم با ما در مورد آرزوها، خواسته ها و عقایدمان صحبت شود.

 

  1. صادقانه سعی کنید که از دیدگاه دیگران به مسائل بنگرید.

اگر با اشتیاق زیاد، همیشه از دیدگاه دیگران به مسائل فکر کنید و از زاویه دید دیگران نیز به مسائل بنگرید، باز هم در کار خود یک قدم جلو هستید.

 

  1. پذیرای عقاید و خواسته های دیگران باشید.

این جمله را به خاطر بسپارید: ذره ای خودتان را به علت احساسی که دارید سرزنش نکنید، اگر من هم به جای شما بودم قطعا چنین احساسی داشتم.

 

  1. به انگیزه های بهتر متوسل شوید.

فرد معمولا به دو دلیل کاری را انجام می دهد: دلیلی که درست به نظر می رسد و دلیل واقعی. سعی کنید دلیل اول را سریعا پیدا کنید.

 

  1. نظرهای خود را به شکل نمایشی نشان دهید.

برای ارتباطات بهتر باید سعی کنید از همه ابزارها که به درک بهتر چهار کانال ارتباطی منجر می شود، استفاده کنید.

 

  1. حس مبارزه طلبی در افراد برانگیزانید.

شوآب می گوید: راه انجام درست کارها ایجاد حس رقابت است. حس رقابت مثبتی که افراد را به پیشی گرفتن و جلو افتادن کارشان تشویق می کند. میل به پیشی گرفتن، چالش! به مبارزه طلبیدن! روشی قابل اطمینان در متوسل شدن به روح افراد است. این دیالوگ را به خاطر بسپارید:

“هم کار جوان من، من تور ا به علت وحشتی که داری سرزنش نمی کنم. این کار خیلی سخت است. من یک آدم بزرگ می خواهم که برود و این کار را انجام دهد”

 

بخش چهارم: مدیر باشید و بدون رنجاندن دیگران، آن ها را تغییر دهید.

  1. صحبت خود را با تحسین و قدردانی صمیمانه آغاز کنید.

صحبت را با تعریف شروع کردن مثل کار یک دندان پزشک است که کارش را با لیدوکائین شروع می کند. هنوز دندان بیمار با مته سوراخ می شود اما لیدوکائین درد را از بین می برد.

 

  1. غیر مستقیم توجه دیگران به اشتباهات جلب کنید.

  2. قبل از انتقاد از دیگران، در مورد اشتباهات خودتان صحبت کنید.

  3. به جای اینکه مستقیم دستور دهید، خواسته خود را به جای سوال مطرح کنید.

  4. بگذارید دیگران آبروی خود را حفظ کنند.

  5. کوچکترین پیشرفت افراد را تحسین و در تصمیم خود صمیمی و سخاوتمند باشید.

  6. به دیگران اعتبار بدهید تا بر اساس آن سطح خود و زندگی شان را بالا ببرند.

  7. دیگران را تشویق و وانمود کنید که تصحیح اشتباه کاری آسان است.

  8. کاری کنید که افراد از انجام دادن کاری که شما پیشنهاد می دهید، خوشحال شوند.

 

وقتی به این اصول نگاهی می اندازیم، متوجه می شویم که همه چی در ارتباطات درست خلاصه می شود. بنابراین سعی کنید که با برقراری رابطه درست به اهداف خود جامعه عمل بپوشانید.

ممکن است بپسندید

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نمیشود.