چطور کیفیت تصمیم های سازمانی را افزایش دهیم؟

توسط

ال جی خط تولید موبایل خود را تعطیل کرد و برای همیشه از دنیای گوشی های تلفن همراه خارج شد!! برای چند روز این خبر سرتیتر روزنامه ها بود و خیلی ها باور نمی کردند ولی واقعیتی بود که رخ داده بود. ال جی یک تصمیم هوشمندانه گرفته بود تا بقایش تضمین باشد. این واثعیت عصر حاضر است؛ اگه دیر بجنبی چنان سیلی خواهی خورد که هیچوقت نخواهی فهیمد که از کدام سو این سیلی بر صورت نازنین نواخته شده است!!

ما در دوره ای هستیم که سازمان ها و بویژه مدیران با چالش های بسیار متنوع و ناگهانی روبرو هستند مثل همین اپیدمی کرونا که نزدیک ۱۵ ماه است تاثیر عمیقی بر کسب وکارها گذاشته است علاوه بر توفیق های اجباری که از سوی دولت ها نصیب کسب وکار می شود. پژوهشگران در بررسی نشان دادند که هر سازمان یا مدیری با توجه به جایی که در آن قرار دارند، با یکی از این چالش ها روبرو هستند. نکته مهم این است سازمان ها و مدیران برای موفقیت و حرکت رو به جلو باید کاری انجام بدهند.

وظیفه اصلی سازمان و مدیر چیست؟

یکی از خاطراتی که هرگر آن را فراموش نخواهم کرد مربوط به دوران تحصیلم می باشد، یکی از اساتید بحثی را مطرح کرد که کل یک کلاس برای دو ساعت هزاران دلیل و شرح آورند که جواب دهند وظیفه اصلی سازمان و مدیر چیست؟ در نهایت به این دو کلمه ختم شد: تصمیم گیری و بقا؛ مدیر تصمیم می گیرد تا بتواند با تحقق منافع سازمان، بقای آن را تضمین کند و بعد از تقریبا ۱۰ سال هنوز به حد می توانم بگویم اگر این دو کلمه به درستی درک شوند، کلی از مشکلات سازمان ها به خودی خود حل می گردد.

تصمیم گیری، شاه کلید موفقیت سازمان

از دوباره پاراگراف اول مقاله را مطالعه کنید، ال جی تصمیم گرفت … . تصمیمی که بر اساس اطلاعات و داده های بروز سازمانی صورت گرفت و در پی تحقق منافع سازمان بود. در واقع این روزها سازمان ها وبوِیژه مدیران باید به سرعت تصمیم گیری کنند تا بتوانند بقای سازمان را تحقق بخشند و موضوعی که اهیمت می یابد کیفیت اطلاعات برای تصمیم گیری مدیران می باشد.

تصمیم گیری در گذر زمان

ارائه اطلاعات از زمانی که شفاهی بود تا کنون، همواره با چالش های روبرو بوده است که باعث می شده کیفیت تصمیم گیری تحت تاثیر قرار بگیرد. اما این روزها با توسعه فناوری اطلاعات و تکنولوژی از حجم چالش ها کاسته شده و به سمتی رفته است که اطلاعات درست در اختیار مدیران و سازمان ها قرار بگیرید. یکی از تحولاتی که به شدت رو این موضوع تاثیر گذاشته است، هوش تجاری یا همان BI می باشد.

“هوش تجاری” شیوه ای هوشمندانه برای تهیه شاخص های مهم هر کسب و کار است که با تجزیه و تحلیل داده های سازمان  به مدیران کمک می کند، کیفیت تصمیمات سازمانی خود را ارتقا بخشند. در  “هوش تجاری” به دنبال بهینه سازی، تحلیل، کنترل و دیده بانی عملیات و فرایندهای کسب و کار هستیم.

چرا باید از هوش تجاری در کسب وکار استفاده کنیم؟

روشن ترین دلیلی که برای انتخاب هوش تجاری وجود دارد، این است که شما به عنوان سازمان، هزینه بسیار کمتری را نسبت به دیگر شیوه های متحمل می شوید. با استفاده از BI شما نیاز به ایجاد هیج تغییر فنی و فرهنگی در سازمان ندارید. این به این معنی است که شما احتمالا هزینه کمتری برای رسیدن به خواسته هایتان پرداخت می کنید.

علت شکست بسیاری از پروژه‌های تجاری، اتخاذ تصمیمات بحرانی بدون دسترسی به اطلاعات مناسب و هدفمند است. فرآیندهای BI کمک می کنند تا فعالیت‌های گذشته و حال (تقریباً تمامی امور) را مشاهده نمایید و زمینه ای مستحکم را برای بنا کردن پیش‌بینی های آینده در اختیار داشته‌باشید. در اصل،  BIبه کسب‌و‌کارهای کوچک و متوسط کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری را (بر پایه اطلاعات مناسب) اتخاذ نمایند.

چطوری هوش تجاری را پیاده سازی کنیم؟

برای استفاده از هوش تجاری، شما می توانید نیروی خبره برای اینکار استخدام کنید یا از طریق قرارداد با شرکت های که در حال ارائه خدمات BI هستند با همکاری آن ها این ابزار مهم را در سازمان خود پیاده سازی کنید. برای اینکه اتفاق به صورت مثبتی رخ بدهد به این نکات در هنگام تصمیم گیری پیاده سازی هوش تجاری توجه کنید:

  • تجربه : پورتفوی متنوع پیاده سازی هوش تجاری این امکان را به شما می دهد تا با اعتماد کامل، هوش تجاری  را تجربه کنند.
  • بسته هوش تجاری: با توجه به تجربیات گوناگون، بسته هوش تجاری باید در برگیرنده ابزارهای های مورد نیاز یک سازمان برای دستیابی به اهداف هوش تجاری باشد.

و در نهایت به خاطر بسپارید که بهترین قیمت، ارزان ترین قیمت نیست

در این مقاله سعی کردم نگاهی مختصر و مفید به اهیمت هوش تجاری داشته باشم. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر با من در تماس باشید.

ممکن است بپسندید

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نمیشود.